Хипертония: симптоми и лечение

ХИПЕРТОНИЯ: СИМПТОМИ И ЛЕЧЕНИЕ

icon2

viber_image_2023-03-07_15-48-54-044

image2

Причини Симптоми Главоболие

 

Ралица-Чавдарова д-р Ралица Чавдарова, кардиолог 

image-vodno Кое състояние наричаме хипертония?

Хипертонията е заболяване, при което се установява повишено кръвно налягане. Нормалното кръвно налягане е до 140/90 mmHg.

Хипертонията е заболяване на кръвоносните съдове и по-точно - на артериалните кръвоносни съдове. Тези съдове се стесняват дифузно, и това води до повишено налягане вътре в тях. 

Данните за честотата на това заболяване в България са много тревожни - над 70% от българското население е с неконтролирана хипертония. 

Хипертонията е основен рисков фактор за сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания.

Какви видове хипертония се срещат? 

Хипертонията бива първична и вторична.

1. Първичната, или есенциална хипертония се дължи на съвкупност от фактори. 
От една страна - наследствената предразположеност на пациента. 
От друга - въздействие на външни фактори върху организма, като например:

 • тютюнопушене;
 • стрес;
 • неправилно хранене;
 • затлъстяване;
 • намалена физическа активност.

2. Вторична е тогава, когато има конкретна причина - заболяване на определен орган, което води по повишаване на кръвното налягане. Например, заболяване на бъбреците или на щитовидната жлеза.

image-vodno  Кои са рисковите фактори за поява на високо кръвно налягане?

Рисковите фактори биват модифицируеми и немодифицируеми.

1. Модифицируемите са тези, които могат да бъдат променени. Към тях спадат:

 • нездравословната диета – прекомерна употреба на сол, повишена консумация на наситени мастни киселини, недостатъчен прием на плодове и зеленчуци; 
 • физически неактивен начин на живот; 
 • тютюнопушене;
 • алкохолна консумация;
 • затлъстяване.

2. Немодифицируемите рискови фактори са: 

 • фамилна анамнеза за хипертония;
 • възраст над 65 години;
 • съпътстващи заболявания като захарен диабет и бъбречни заболявания.

Хипертония-2

image2 Какви симптоми характеризират високото кръвно налягане? 

Много често високото кръвно налягане се установява случайно - при случайно измерване.

Оказва се, че половината от хората с високо кръвно налягане не знаят, че го имат!
Затова е препоръчително профилактичното измерване при всички хора над 25-30-годишна възраст, дори и да нямат оплаквания. 
Нормалното кръвно налягане е до 140/90 mmHg. 

В началото на заболяването много често няма оплаквания, затова и пациентите не знаят, че имат хипертония. При други пък има начални сигнали: 

 • главоболие;
 • световъртеж;
 • замъглено зрение;
 • понякога гадене и повръщане;
 • болки в гърдите. 

Кога да се обърнем към специалист?

При установяване на стойности на кръвното налягане над 140/90, е задължително да се направи консултация с кардиолог. 

Понякога кръвното налягане варира и не може да бъде установено в лекарския кабинет. В такива случаи се прибягва до изследване, включващо холтер. Това е апарат за измерване на кръвно налягане, който се поставя на пациента и записва стойностите в продължение на 24 часа. Така можем да регистрираме повишение в кръвното налягане дори в моменти, в които пациентът не е имал симптоми, както и през нощния период.

Какви изследвания е нужно да се направят преди поставяне на диагнозата?

За да се постави диагнозата хипертония, трябва да се проследи кръвното налягане във времето. Изключително полезно е записването на стойностите у дома, например в продължение на десет дена. 

Когато кръвното налягане се измерва вкъщи, е важно това да се случва в спокойно състояние след десет минутна почивка и в седнало положение. 

На кардиологичния преглед се измерва също кръвното налягане. След това се прави електрокардиограма и задължително ехокардиография. 

Електрокардиограмата показва сърдечния ритъм и електрическата активност на сърцето, а ехокардиографията установява функцията на сърдечния мускул и кухините на сърцето, работата на сърдечните клапи и дали има подлежащо анатомично увреждане на сърцето, наред с хипертонията. 

Задължително е изследването на кръв и урина, с оглед установяване на метаболитни нарушения, нарушения на функцията на бъбреците и/или щитовидната жлеза, наличие или не на захарен диабет и прочее. Това е от съществена значимост при лечението на хипертонията. 

Наличието на сънна апнея също може да доведе до повишено кръвно налягане. Затова при съмнение за това заболяване е наложително пациентът да бъде насочен за допълнителни изследвания.

Какъв е подходът след това?

След установяването на хипертонията първото най-важно е да се обясни на пациента за наличието на това заболяване, за причините и да се запознае с промяна в начина на живот и/или започване на лечение, които са нужни. 

За много пациенти, особено за тези в млада възраст, е трудно да приемат мисълта, че имат това заболяване, и че трябва да пият лекарство. Но след добро обяснение за ползите от лечението и за рисковете от липса на такова, те са мотивирани да се придържат към терапията.

Какви видове лечение съществуват?

Лечението е медикаментозно (с лекарства) и немедикаментозно.

Изборът на медикамент зависи от много фактори, като например:

 • възраст;
 • пол;
 • придружаващи заболявания на пациента;
 • начин на живот.

След поставяне на диагнозата и стартиране на лечение, респективно овладяване на хипертонията, е желателно да се правят прегледи на всеки шест месеца или една година, според състоянието. При прегледа се преценява ефектът от лечението, има ли странични ефекти и как да се продължи напред - дали има нужда от промяна на дозата на медикамента или смяна на самия медикамент.

Немедикаментозното лечение е промяна в начина на живот - диета, физическа активност.
Към немедикаментозното лечение на хипертонията се отнася и един вече не толкова нов метод, наречен „ренална денервация“. 

Това е инвазивна процедура, която се прилага в болнични условия за лечение на пациенти с резистентна хипертония - артериална хипертония, при която лечението дори с четири или пет медикамента не може да нормализира кръвното налягане. В механизмите на това заболяване ключова роля играе бъбречната функция. 

Изключително трудно е лечението в тези случаи, тъй като дори многократна промяна в терапията не може да се справи с кръвното налягане. В тези случаи реналната денервация е метод на избор. При нея се повлияват бъбречните механизми на заболяването и тя дава шанс за оптимално лечение на тези трудни пациенти.

Кога е нужно да се премине към медикаментозно лечение?

Към лечение с лекарства се преминава веднага след установяване на хипертония тогава, когато стойностите на кръвното налягане са много високи и когато пациентът има придружаващи рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, като: 

 • тютюнопушене;
 • висок холестерол;
 • захарен диабет и други. 

В началните, леки стадии на хипертонията, при липса на рискови фактори, първата стъпка на лечение е промяната на начина на живот. 

Например намаляването на килограмите и на солта в храната може да нормализира кръвното налягане и да отложи във времето включването на медикамент.

Какви усложнения могат да възникнат?

Усложненията на хипертонията възникват при неадекватно лечение. 
Много пациенти самоволно прекратяват лечението си, защото мислят, че са се „излекували“. Други приемат медикамента от време на време. Трети изобщо отказват да се лекуват. 
Това е много опасно, защото нелекувана, хипертонията води до прогресивно увреждане на прицелните органи - сърце, мозък и бъбреци. 
Възможни усложнения на хипертонията са:

 • коронарна болест;
 • миокарден инфаркт;
 • аритмии;
 • сърдечна недостатъчност;
 • аортна дисекация;
 • хипертонични кризи - епизоди на внезапно екстремно повишаване на кръвното налягане до 200/100 и над тези стойности, които са изключително опасни за мозъка и сърцето.

При съмнение за артериална хипертония е задължителен преглед при кардиолог. А изборът на подходящ медикамент зависи от широка гама от фактори, които може да съобрази единствено специалист.


Как можем да намалим риска от поява на високо кръвно налягане?

 • Като водим здравословен и разумен начин на живот, включващ:
 • повече движение;
 • ограничаване на солта и алкохола;
 • спиране на цигарите;
 • ограничаване на стреса в ежедневието;
 • при фамилна обремененост - профилактично посещаване на кардиолог след тридесетгодишна възраст.

Полезни съвети за поддържане на оптимални стойности?

При известните хипертоници решаващ за поддържане на нормални стойности на кръвното налягане е редовният прием на назначения медикамент. Необходимо е пациентът да следва инструкциите на лекаря по отношение на приема, да спазва часа и интервалите на приемаВъзможно е пропуск в приема на дозата да причини дестабилизиране на кръвното налягане и неприятни усложнения. 

Съвременното лечение на артериалната хипертония е насочено към използване на комбинирани медикаменти - тоест такива, при които в една таблетка са съчетани малки дози от две или три лекарства. Това носи значителни предимства. От една страна, ефектът върху кръвното налягане е много по-добър. От друга, носи удобство за пациента, защото приемът на лекарството е еднократен и така се намалява броят на приеманите таблетки за деня. В съвременното натоварено ежедневие често е трудно да се помни кога да се вземе поредното лекарство, затова и приемът на комбинирани таблетки е за предпочитане.

 • Статии


Оценка

Оценка

Бъдете първият, който ще оцени тази статия.

Моля, оставете ново мнение

Какво мислите за тази статия?

1-5

1 2 3 4 5
Компанията си запазва правото да премахва неуместни коментари.