Как да подобрим храносмилането си?

КАК ДА ПОДОБРИМ ХРАНОСМИЛАНЕТО СИ?

icon2

viber_image_2023-03-07_15-48-54-044

image2

Важно е да знаем! Проблеми? До какво водят?

 

Стела-Радева Стела Радева, холистичен нутриционист 

 

Храносмилателната система се състои от стомашно-чревния тракт, черния дроб, панкреаса и жлъчния мехур.

Тя е отговорна за разграждането на храните и течностите до основните им химически компоненти като мазнини, протеини и въглехидрати. След това тялото ги абсорбира като хранителни вещества, които могат да се използват като енергия за изграждане и възстановяване на клетките и да помогнат на нашето тяло да функционира правилно.

След като храната постъпи в храносмилателната система, тънките черва разграждат храната, за да абсорбират хранителни вещества и я изпращат в кръвта. Останалата храна се превръща в течност и се движи в дебелото черво.

Стената на дебелото черво абсорбира водата, докато останалата несмляна храна се отделя.

image-vodno Какво е важно да знаем за процеса на храносмилане?

Храносмилането е процес на разграждане на храната до хранителни вещества, които тялото използва за енергия, растеж и възстановяване на клетките.

Храната и напитките трябва да бъдат превърнати в по-малки молекули хранителни вещества, преди кръвта да ги абсорбира и пренесе до клетките в цялото тяло.

Тялото разгражда хранителните вещества от храната и напитките до:

  • въглехидрати
  • протеини
  • мазнини
  • витамини

Защо е важно да поддържаме добро храносмилане?

Много е важно да поддържаме храносмилателната система в отлично здраве, тъй като тя е свързана с другите системи в тялото (например ендокринната). 

На първо място може да отбележим приема на вода и хранителни вещества. Именно този храносмилателен процес осигурява градивните елементи, от които тялото се нуждае, за да живее, функционира нормално и да остане здраво:

  • от производството на енергия до балансирането на хормоните
  • от поддържането на здравето на кожата до психичното здраве
  • отстраняването на вредни вещества и метаболитни отпадъчни продукти  

image-vodno  С какви храносмилателни проблеми можем да се сблъскаме?

Състоянията, свързани с проблеми и симптоми в храносмилането са въз основата на създадени възпаления в тялото. Едни от най-често срещаните включват: 

  • подуване на корема 
  • гадене
  • повръщане
  • липса или прекалено производство на киселини
  • киселинен рефлукс

Неглижирането на тези симптоми може да доведе до появата на по-сериозни състояния като: 

  • синдром на раздразнени черва 
  • непоносимост към лактоза/глутен
  • синдром на пропускливи черва
  • камъни в жлъчката
  • хронично разстройство
  • хронична констипация
  • хемороиди
  • различни видове гастрит

Нарушеното храносмилане може да е симптом на: 

  • язва
  • хранителни отравяния
  • ракови и инфекциозни заболявания на черния дроб
  • диафрагмена херния
  • спазъм на хранопровода
  • камъни в жлъчния мехур
  • бременност
  • болести на ендокринната система
  • болест на Крон
  • гъбични инфекции

hranosmilane-2

image2 До какво могат да доведат проблемите с храносмилането? 

Проблемите с храносмилането могат да доведат до редица здравословни проблеми, които могат да засегнат не само храносмилателната система, но и общото здравословно състояние на организма. 

  • Ако храносмилателната система не функционира правилно, тялото може да не успее да усвои достатъчно хранителни вещества от храната и да се губи тегло. 
  • Дисбалансът в микробиома в червата може да допринесе за увеличаване на теглото, поради промяна в хормоналния баланс. 
  • Около 70% от имунната система се намира в червата. Здравата чревна микрофлора играе ключова роля за имунната функция и помага за защитата на организма от патогени. 
  • Чревно-мозъчната ос, която свързва червата и мозъка, означава, че здравето на храносмилателната система може да повлияе на настроението и когнитивната функция. 
  • Нарушения в храносмилането могат да допринесат за състояния като депресия, тревожност и паник атаки. 
  • Лошото храносмилане може да доведе до усещане за умора и липса на енергия. 
  • Това състояние, свързано с нарушено храносмилане, може да възникне за кратък период от време или да хронифицира. Обикновено то се влошава с напредване на възрастта, затова е препоръчително да се вземат мерки навреме, като една от най-съществените е промяна в хранителните навици и начинът на живот.

Ефективното храносмилане подпомага метаболизма и регулира теглото.

Кои са факторите, които влияят на начина на храносмилане и как влияят?

Фактори, влияещи негативно:

  • Когато ядем бързо и не дъвчем добре храната, това може да натовари храносмилателната система. 
  • Комбинирането на различни хранителни групи може да затрудни храносмилането и да предизвика задържане на храна в дебелото черво. 
  • Липсата на фибри в диетата е предпоставка за констипация. 
  • Консумацията на рафинирани храни и трансмазнини, а също и богатите на захар храни предизвикват възпалителни процеси, които могат да доведат до влошаване на метаболитното здраве, инсулиновата резистентност, диабет тип две. 
  • Заседналият начин на живот и липсата на спорт може да забави чревната перисталтика. 
  • Някои медикаменти като антибиотици и противовъзпалителни лекарства също не са благоприятни за червата и храносмилането като цяло. 
  • Някои храни дори могат да предизвикат бактериален свръхрастеж, което може да увреди стомашните лигавици. 

Фактори, влияещи положително:

Здравословните навици като 

  • бавното хранене 
  • доброто сдъвкване на храната
  • разнообразната диета
  • приемането на пробиотици и пребиотици
  • пиенето на достатъчно вода
  • редовната физическа активност
  • управлението на стреса
  • достатъчно сън

Общото подобрение на цялостното здраве, усещането за удовлетвореност, ситост, сила и енергия, подобряване усещането за вкус също подпомагат. Доброто храносмилане означава по-добра връзка между червата и мозъка, по-пълноценен, цялостен и щастлив живот. 

Как можем да подобрим храносмилането си - съвети и идеи?

1. Зеленчуците, плодовете, ядките и семената са богати на фибри, които: 

  • спомагат за усвояването на хранителните вещества 
  • подпомагат перисталтиката
  • забавят повишаването на глюкозата в кръвта

Те са неизменна част от една балансирана диета, която осигурява добро здраве на храносмилателната система. 
2. Гответе повече домашна храна. Използвайте свежи продукти. Отделяйте време и се наслаждавайте на процеса. 
3. Създайте атмосфера на хранене – тиха обстановка, с фокус върху храненето и ограничаване на страничните дразнители. 
4. Според Вашия индивидуален хранителен режим консумирайте храна в малки количества, за да подпомогнете храносмилането. 
5. Избягвайте водата по време на хранене. 
6. Старайте се последното хранене за деня да бъде поне три часа преди сън, за да улесните и подпомогнете подобряването на съня, да имате стабилни стойности на кръвната захар и нивата на кортизол на сутринта да са в норма.
7. Консумирайте ферментирали храни, богати на пробиотици, които създават естествена среда на прираст на полезни бактерии в микробиома. 
8. Коригирайте стресовите ситуации с подходящи техники като съзнателно дишане, йога, медитация. Създайте специфична връзка с тялото, храната и емоциите си. Коригирайте чувствителността на невротрансмитерите по оста мозък-черва-микробиом 

Какво да избягваме?

  • Консумация на възпалителни храни като рафинирани захари, некачествени млечни продукти, прекомерна употреба на пържени и мазни храни.
  • Обилно хранене веднъж за деня.
  • Диетични режими, които прекомерно ограничават хранителни групи (освен ако не са при определени здравословни състояния).
  • Алкохол и тютюневи изделия - могат да предизвикат нежелани реакции в дългосрочен план. 
  • Кофеинови и енергийни напитки - предизвикват дехидратация на тялото.
  • Пакетирани храни - честата им употреба може да доведе до изменение на бактериите в микробиома. 
  • Вреден навик е и заместването на закуската с кафе и цигара, което довежда до промяна на нивата на хормоните. 
  • Заседналият начин на живот може да предизвика констипация. Препоръчително е на всеки час да има поне пет минути за раздвижване.   
  • Избягвайте да се храните под стрес, когато сте тъжни или разочаровани, за да избегнете емоционалното хранене. 
  • Не се хранете, когато не изпитвате глад. Хранете се интуитивно и слушайте сигналите, които Ви дава тялото

Какви добавки можем да приемаме за подобряване на храносмилането и в какви случаи е нужно?

Хранителни добавки за подобряване на храносмилането, са:

  • Хидролизиран колаген 
  • Храносмилателни ензими 
  • Алкална йонизирана вода
  • Пробиотици и синбиотик
  • Куркума и джинджифил
  • Алое Вера гел 
  • Качествени Омега-3 мастни киселини
  • Масло от риган, масло от черен кимион, сусамово масло, масло от мента
  • Л- глуталин 
  • Семената от кимион или семената от сминдух

Избягвайте да ядете, когато не се чувствате емоционално заредени. 

Може да се консумира пресен джинджифил и щипка сол преди хранене. Джинджифилът е чудесна подправка за насърчаване на храносмилането и е особено полезна при запек, газове в корема, гадене. Изчакайте храната Ви да се храносмели добре, преди следващото хранене 

При констипация се препоръчват: 

  • листни зеленчуци 
  • вода с лимонов сок 
  • високо алкална вода 
  • ябълки 
  • чия семена 
  • кокосова вода
  • Статии

Препоръчани продукти

Препоръчани продукти

Протеолитични ензими капсули х 90 Doctor's Best

В наличност

85,09 лв

Профилакт Протект капсули за балансирана чревна микрофлора х30

В наличност

18,39 лв

Линекс Комплекс капсули  за поддържане на баланса чревната микрофлора х14  Sandoz

В наличност

20,79 лв

Ултимат мулти пробиотик капсули х 60 nf 1847

В наличност

57,79 лв

Lactoflor Фибри саше за регулиране на храносмилателната система х15

В наличност

12,99 лв

Санузела Д капсули за добра чревната флора х20

В наличност

14,89 лв


Оценка

Оценка

Бъдете първият, който ще оцени тази статия.

Моля, оставете ново мнение

Какво мислите за тази статия?

1-5

1 2 3 4 5




Компанията си запазва правото да премахва неуместни коментари.