Как да свалим високата температура?

КАК ДА СВАЛИМ ВИСОКАТА ТЕМПЕРАТУРА?

 

icon2

icon4

icon3

icon1

Коя температура се счита за висока? Как да разпознаете, че имате висока температура? Кога да потърсите медицинска помощ? Лекарства без рецепта

 

Високата температура е реакция на организма, при която телесната температура се повишава над нормалните стойности. Тази реакция често е признак, че тялото се бори с инфекция. Организмът повишава вътрешната си температура, за да направи средата по-малко благоприятна за нахлуващите патогени.

Особено през есента и зимата, високата температура може да е част от симптомите за настинка и грип. Съществуват и други причини за появата й, като възпаления, прием на някои лекарства или ваксинация.

Невинаги е необходимо температурата да се сваля - например, когато е леко повишена, понякога е по-добре да оставите организмът да се справи с предизвикателството сам и да изгради имунитет. При преминаване на определени граници обаче може да е необходима дори спешна медицинска помощ.

В тази статия ще разгледаме коя температура се счита за висока, какви са причините за нея и как можете да свалите високата температура.

icon2  Коя температура се счита за висока?

За висока се смята телесната температура, която е над нормалните стойности. Имайте предвид, че за различните хора тези стойности могат да варират. Стойностите при различните организми могат леко да се променят и през денонощието. За нормална се счита телесната температура между 36,5°C и 37,5°C.

Температурата може да се повиши и по време на спорт. Обикновено най-ниските стойности на телесната температура се наблюдават преди зазоряване, а най-високите - следобед. Ако искате да разберете каква е вашата нормална температура, измерете я по едно и също време в състояние на покой на тялото, няколко дни подред.

 

visoka-temperatura

 

Видове висока температура

 • От 38°C до 39°C се счита за висока температура.
 • При 40°C е добре да потърсите медицинска помощ.
 • Температурата над 42°C се счита за опасно висока и при нея трябва да потърсите спешна медицинска помощ.

Невинаги, когато имате леко повишена температура, това е повод за притеснение. Много често появата й е знак, че организмът ви се бори с бактериална или вирусна инфекция, която може да премине до 1-2 дни.

icon4   Как да разпознаете, че имате висока температура?

Тялото ни дава сигнали при повишаване на нормалната температура. Обикновено най-често срещаните симптоми на високата температура са:

 • потене;
 • усещане за студ;
 • втрисане;
 • загуба на апетит;
 • повишена чувствителност;
 • летаргия;
 • болки в тялото;
 • сънливост.

Най-често срещани причини за висока температура

Инфекции

Вирусните или бактериалните инфекции могат да причинят грип, пневмония и стрептококова инфекция на гърлото, а високата температура е механизмът за справяне на имунната система с тези инфекции.

Възпаление

Някои медицински състояния, като артрит или заболяване на червата, могат да предизвикат възпаление и да доведат до висока телесна температура.

Лекарства

Някои лекарства, като антибиотици или антипсихотици, могат да предизвикат повишена температура като страничен ефект.

Ваксинации

Високата температура е често срещана реакция вследствие на ваксинация, тъй като организмът осъществява имунен отговор.

icon3   Кога да потърсите медицинска помощ?

Потърсете медицинска помощ, ако високата температура продължава повече от 1-2 дни или е придружена от тежки симптоми, като затруднено дишане, силно главоболие или диария. Други случаи, при които е добре да се консултирате с лекуващия ви лекар, е ако имате световъртеж, болки в цялото тяло, възпаление или оток в тялото, постоянни кожни обриви, ускорен пулс.

Съвети за сваляне на висока температура

Има няколко начина, чрез които можете да облекчите състоянието си и да понижите високата температура.

Почивка

Ако усещате, че сте отпаднали, студено ви е и ви побиват тръпки, то първо измерете температурата си. В случай, че е над 38°C, по-добре си дайте почивка и останете у дома.

Хидратация

Особено когато температурата ви е висока, е много важно да се хидратирате. Поддържайте тялото си хидратирано, като пиете много вода. Също така може да приемате бистри бульони, чай и фрешове, за да възстановите изтощения организъм. Добре е да избягвате кафето.

Чаят от джинджифил е много подходящ за състояние на настинка или грип с висока температура. Той стимулира изпотяването, отделянето на токсини и има антивирусно и антибактериално действие. Други подходящи чайове са лайка, мащерка, бъз, липа и др.

Топли душове

Избягвайте прекалено горещите вани и душове. Вместо това може да изпробвате 10-минутни топли душове, които ще ви помогнат да се отпуснете и ще стимулират потенето.

Студени компреси

Можете да поставяте студени компреси под формата на хладни и влажни кърпи на челото, под врата и под мишниците.

Леки дрехи и завивки

Носете леки памучни дрехи и използвайте тънки завивки, ако не ви е прекалено студено.

hranene

Не подценявайте храненето

Приемайте лека храна и богати на хранителни вещества продукти. Супите са чудесен избор, който ще ви помогне да се възстановите по-бързо.

Рибата също е много полезна, тъй като е източник на протеини и омега-3 мастни киселини. Чесънът също е подходящ, защото допринася за по-силното потене и понижаването на високата температура. Освен това елиминира вредните токсини от организма и подсилва имунната система.

От зеленчуците е добре да приемате домати, моркови, зелена салата, цвекло, магданоз, целина, броколи. Избирайте плодове, богати на витамин C, тъй като той помага за борбата с инфекциите. Такива са цитрусите и горските плодове като портокали, грейпфрут, банани, мандарини и др.

 

icon1   Лекарства без рецепта

Лекарства с парацетамол или ибупрофен могат да помогнат за намаляване на температурата и облекчаване на симптомите й.

Хранителни добавки

Особено през есента и зимата е добре да приемате имуностимуланти, с които да подсилите имунната система. Така при появата на патогени, организмът ви ще се справи много по-бързо и лесно с тях.

Ако температурата ви остане висока след прилагане на тези съвети или ако имате други симптоми, като силно главоболие, замайване или упорито повръщане, незабавно потърсете лекарска помощ.

В онлайн аптека BENU ще намерите още много подходящи лекарства без рецепта за висока температура. Ако не сте сигурни кой продукт да изберете, не се колебайте да се консултирате онлайн с нашия магистър-фармацевт.

button

 • Статии


Оценка

Оценка

Бъдете първият, който ще оцени тази статия.

Моля, оставете ново мнение

Какво мислите за тази статия?

1-5

1 2 3 4 5
Компанията си запазва правото да премахва неуместни коментари.