Колики при новородено - симптоми и съвети

КОЛИКИ ПРИ НОВОРОДЕНО - СИМПТОМИ И СЪВЕТИ

Причини за появата на колики при бебета и как да ги облекчите

Коликите са често срещано състояние при новородените, което не бива да се възприема като болест. То не може да доведе до увреждания, но е доста предизвикателно както за малките, така и за родителите. 

Обикновено за наличие на колики се счита състоянието на неконтролируем плач при иначе здравото бебе. То е характерно за новородените на възраст под 5 месеца. Бебетата, страдащи от колики, е възможно да плачат повече от три часа няколко пъти седмично и това да продължава поне 3 седмици.  

Кърмачетата могат да плачат по много причини, но има определени признаци, по които можете да разпознаете, че причината за тяхното безпокойство са именно коликите. В тази статия ще разгледаме какви са симптомите за колики и ще ви дадем няколко съвета как можете да се справите с тях. 

Колики при бебето - симптоми 
Може да има различни причини за дискомфортът на кърмачето, но това са най-често срещаните симптоми за наличие на колики:

 • Плачът е в един или същ, или подобен часови диапазон всеки ден. Обикновено това най-често се случва в късния следобед и вечерта.
 • Неконтролируем плач, при който изглежда сякаш бебето изпитва болка. 
 • Плачът настъпва внезапно
 • Трудно е да утешите мъничето
 • Забелязват се признаци за проблеми със стомаха като газове и болки 

Също така други признаци на бебето по време на плач може да са: стискане на пръстите си, извиване на гръбнака, разтягане или прибиране на краката, зачервяване на лицето, издуване на коремчето. 

Кога започват коликите при бебето? 
Коликите започват да се появяват между 2-рата седмица и 4-тия месец. Добрата новина е, че това състояние не продължава завинаги. Обикновено коликите достигат своя пик около 6-тата седмица от раждането и приключват до 5-тия месец. 

Без значение колко ще продължи този период, е добре да знаете какво можете да направите, за да успокоите бебето. 

Какви са причините за поява на коликите?
Всъщност не е доказано все още какви са конкретните причини едни деца да са по-предразположени към колики, отколкото други. Въпреки това има някои теории по темата. Възможно е причините да са някои от изброените:

 • Пушене 

Бебетата на майки, които са пушили, са по-предразположени към колики. Това може да се балансира обаче при кърменето.

 • Болка или дискомфорт от газове или лошо храносмилане
 • Не добре развита храносмилателна система
 • Прекомерно или недостатъчно хранене
 • Чувствителност към адаптирано мляко или кърма
 • Свръхстимулация
 • Страх, неудовлетвореност или вълнение

Трябва ли да се консултирате с лекар при колики?
Ако имате съмнения дали детето ви има колики, ви съветваме да го заведете на преглед. Специалистът ще установи дали са налични чревни проблеми или уринарни инфекции и дали бебчето расте и се развива нормално. Той също така ще може да ви даде най-добрия съвет как да постъпите. 

Как може да облекчите бебешките колики?
Най-добре е, както отбелязахме, да се консултирате с лекар. Също така може да изпробвате и следните решения:

Нежен масаж
Можете да масажирате мъничето, но трябва да бъдете много внимателни. Масажирайте го бавно, като не се задържате дълго време на едно място. Започнете с по-кратки масажи и с времето може да увеличите времето. Най-добре е да правите нежното разтриване час преди и след хранене - така ще помогнете на храносмилането и ще успокоите бебчето. 

Познати звуци
Звуците, които бебчетата чуват в отровата, включително и ритмичното биене на сърцето, ги успокояват. При някои от тях, подобни звуци (шумът от пералнята, сушилнята, прахосмукачката) може да помогнат. Други звуци, които може да ги успокоят са дъждът или вятърът. 

Тишина
При други бебета тишината е това, което най-много ги успокоява. В някои случаи дори по-приглушената светлина може да въздейства допълнително. 

Движение
Повечето бебета обичат да усещат движение. Може да включите този метод по различни начини. Пробвайте да люлеете бебчето в люлка или на ръце. Малките се чувстват най-спокойни и защитени в прегръдките на родителите си. 

Може също така да изведете бебето на разходка с количка. Новите гледки, звуци и миризми могат да го разсеят, а свежият въздух и ритмичното движение при ходене могат да го успокоят достатъчно, за да заспи.

Опитайте различни позиции
Сменяйте позицията, в която държите мъничето. То може да се чувства по-добре гушнато в прегръдките ви, изправено или легнало по корем в скута ви. 

Топла вана
Друго, което може да опитате, е да му подарите една топла вана, която да го отпусне. Звукът на водата и пръските може да го разсеят и успокоят. 

Облекчаване на газовете
Понякога бебетата поглъщат въздух, докато плачат. Това може да увеличи газовете и да допринесе за дискомфорта. За да предотвратите образуването на още газове, по време на хранене, дръжте бебето изправено и го потупвайте леко, за да се оригне. 

Бутилка с топла вода
Друг начин да направите така, че бебчето да усети нежната топла вода, е като напълните бутилка и я увиете с кърпа. Внимавайте да не напълните бутилката с прекалено гореща вода. Поставете я върху корема си и след това поставете бебето да легне върху вас. 

Пробиотици и капки против колики
Има специални пробиотици за бебета и деца, които помагат за намаляване на симптомите на колики. Преди да изберете да дадете на бебчето си такива, се консултирайте с лекар.

Ако бебчето ви има колики, не се тревожете. Както споменахме, това не е болестно състояние и има много начини да ги облекчите. Винаги се консултирайте с педиатър, който да ви препоръча кои методи и евентуално кои медикаменти да използвате. 
 

 • Статии


Оценка

Оценка

Бъдете първият, който ще оцени тази статия.

Моля, оставете нов коментар

Какво мислите за тази статия?

1-5

1 2 3 4 5
Компанията си запазва правото да премахва неуместни коментари.