ПОМАГА ЛИ ФОЛИЕВАТА КИСЕЛИНА ПРИ БРЕМЕННОСТ?
Какво представлява? | Каква е ролята й? | Как помага? |
Какво представлява фолиевата киселина?
Фолиевата киселина, така нареченият витамин B9, е синтетичната форма на друг витамин, наречен фолат. Той от своя страна е естествено срещащата се и активна форма на витамин В9, която се намира в храната.
Съществува ключова pазлика между двете форми - фолиевата киселина е нужно да се преобразува, докато метилфолатът се усвоява директно.
Каква е ролята на фолиевата киселина в организма?
- Взима участие в процеси, свързани с фертилното здраве като качеството, узряването, оплождането и прикрепване на яйцеклетката.
- Участва в деление и ново образуване на клетки.
- Важен фактор е за предаването на генетична информация.
- Допринася за поддържането на здравословна бременност.
- Участва в процесите на детоксикация и разграждането на хомоцистеина, заедно с витамини B6 и B12.
Как помага тя при бременност - ползи за плода?
През първите седмици от бременността фолиева киселина допринася за развитието на нервната система на плода и за превенция на някои от сериозните неврологични заболявания при бебетата.
Дефицитът на фолиева киселина е особено важен рисков фактор, тъй като може да доведе до дефекти на невралната тръба и да има сериозни последици за детето.
Фолатът е важен за деленето и регенерацията на клетките. Дефицитът може да доведе до това, че феталната неврална тръба, от която по-късно се развива нервната система, не се затваря или се затваря недостатъчно.
Това води до развитие на аномалия, известна като спина бифида (= „отворен гръб“). Изразява се в наличие на малформация на централната нервна система.
Какви са препоръките за ежедневен прием на B9?
Немското дружество по хранене (DGE) обикновено препоръчва следния дневен прием фолат:
0 до 4 месеца - 60 μg
4 до 12 месеца - 80 μg
1 до 4 години - 120 μg
4 до 7 години - 140 μg
7 до 10 години - 180 μg
10 до 13 години - 240 μg
от 13 години - 300 μg
Възрастни: 300 μg
Бременни: 550 μg
Кърмеще жени: 450 μg
Къде се съдържа фолиевата киселина?
Фолатът присъства естествено в голямо разнообразие от храни:
- зеленчуци (особено тъмнозелени листни зеленчуци)
- плодове
- ядки
- бобови
- яйца
- млечни продукти
- месо
Особено богати на фолиева киселина са:
- телешки черен дроб
- спанак
- грах
- аспержи
- брюкселско зеле
- авокадо
- броколи
Нужно ли е да приемаме допълнително фолиева киселина по време на бременност и в кои случаи?
Жените, които се подготвят за бременност, трябва в допълнение към диета, богата на фолиева киселина, да приемат фолиева киселина за предотвратяване на дефекти на невралната тръба.
Този допълнителен прием на фолиева киселина или фолиева добавка трябва да започне най-малко четири седмици преди началото на бременността и е препоръчително да продължи през целия първи триместър на бременността.
По-голямата част от тях (приблизително 400 микрограма) трябва да идват от фолиева киселина. Останалите 150 микрограма се покриват най-добре чрез приема на храна.
По този начин ще получите добре балансиран микс.
Как можем да разберем, че имаме дефицит на фолиева киселина?
Най-често симптомите на дефицит могат да включват:
- промени в лигавицата на устната кухина
- репродуктивни нарушения
- диария
- загуба на апетит
- недостиг на въздух
- раздразнителност и депресия
- регресия на гръбначния мозък (при по-възрастни хора)
Тежкият дефицит, който съществува за дълъг период от време, води до промени в кръвната картина. Развива се хиперхромна макроцитна анемия, характеризираща се с производство на по-малко, но твърде големи еритроцити.
В случай на съмнение за дефицит на фолиева киселина може да направите кръвен тест, с който да се установи какви са нейните стойности в организма.
Можем ли да предозираме и какви са рисковете за бременността и плода?
Симптомите на предозиране се появяват само при много високи дози (15 mg на ден), в продължение на един месец. Тези количества могат да бъдат постигнати само чрез добавки.
Като цяло засега няма индикации, че предозирането на фолиева киселина има сериозни последици. Независимо от това, не трябва да приемате повече от 1000 микрограма фолиева киселина на ден.
Последствията могат да бъдат:
- проблеми със стомашно-чревния тракт
- нарушения на съня
Важно е да се отбележи, че прекомерният прием на фолиева киселина може да прикрие дефицит на витамин B12.
Какво още е важно да знаем за фолиевата киселина?
- Допълнителен прием на метилфолат е особено препоръчителен за хора при наличие на MTHFR ген мутация, при която усвояването на фолиева киселина е компрометирано.
- Препоръчва се да избирате по-метаболитно активни форми на фолат и да избягвате високи дози фолиева киселина.
- Mутацията MTHFR съществено допринася за завишени нива на хомоцистеин. Завишеният хомоцистеин е също рисков фактор за:
- повтарящи се спонтанни аборти
- прееклампсия
- отлепване на плацентата
- дефекти на невралната тръба
- синдром на Даун
- Фолатните съединения са много чувствителни: около 30 до 90 % се губят по време на готвене, поради топлина и влиянието на кислорода или поради разтворимост във вода, ако водата за готвене не се използва.
- Витаминът реагира също толкова чувствително на светлина.
- Фолатът може да се усвои по-добре от животински храни, отколкото от растителни храни.
Сподели тази статия
Препоръчани продукти
Фолацид мета капсули фолиевата киселина х90
В наличност
14,79 лв
Фолацид таблетки фолиева киселина х100
В наличност
7,39 лв
Фолиева киселина таблетки за бременни х120 Healthy
В наличност
8,19 лв
Фолиева Киселина таблетки 400 мкг. х 120 Никсен
В наличност
4,79 лв
Фолиева киселина Мета таблетки при бременност х30 Abopharma
В наличност
11,69 лв
Фолиева киселина капсули преди, по време и след бременност 400 мкг х90 Doctor's Best
В наличност
33,39 лв
24,99 лв