Розацея - „лицето'' на  нежеланата естествена руменина на кожата

РОЗАЦЕЯ - „ЛИЦЕТО'' НА НЕЖЕЛАНАТА ЕСТЕСТВЕНА РУМЕНИНА НА КОЖАТА

Автор: д-р Мариела Димитрова, дерматолог в МЦ „Спектро ИМЕ“

icon2

viber_image_2023-03-07_15-48-54-044

6_53661

6_53660

Розацеята от древни времена до днес Причини за възникване на розацея Заболяването розацея - фази Лечение на розацея - как протича?

 

В продължение на хилядолетия, зачервеното лице се е считало за пречка и недъг в социалната комуникация между хората. От една страна, се асоциациира с пристрастеността към консумация на алкохол, а от друга, руменината на лицето се възприема като физическа, емоционална изява.

 

icon2  Розацеята от древни времена до днес

 

Тази „естествена руменина на кожата“ се проявява при стеснителни, срамежливи и много притеснени хора. В древността заболяването е известно под названието „ проклятието на келтите “, а в наши дни може да се срещне с имена като „ couperosa ”, „ gutta rosa ”- кървава роса.

Mожем да открием нагледен израз на заболяването в картина на италианския художник - Доменико Гирляндайо „ The old man and his grandson”, която е изложена в Лувъра, Париж. Ренесансовият художник умело изобразява на нея възрастен мъж с кожна увреда от розацея - удебеляване на носа, т.нар. „ринофима“.

Днес розацеята се разглежда като заболяване, което заема едни от челните позиции в голямото, необятно море на дерматологията.

Розацеята се среща във всички раси, но е най- застъпена при кавказката ( европеидната ) раса - при хора със светли кожи, руси коси и сини-зелени очи. Заболяването се среща при двата пола, но най- често поразява кожата на нежната половина от човечеството - жените, особено в периода около менопауза. Разглежда се като хронично-рецидивиращо, автовъзпалително кожно заболяване.

До този момент, съвременната медицина не е намерила, дефинитивно лечение на това заболяване, но то би могло да се контролира успешно, благодарение на богатата гама от локални кремове, медикаменти и все повече залегналите в дерматологичната практика- високоенергийно базирани лазерни устройства.

rozatseya

 

viber_image_2023-03-07_15-48-54-044   Причини за възникване на розацея

 

Причините за възникването й не са напълно ясни. Счита се, че може да има генетична предиспозиция, или да се дължи на хормонален дисбаланс, смущения в стомашно-чревния тракт, наличие на бактерия Helicobacter pilori в стомашния сок, както и начинът на живот, хранителният режим на пациентите и много други провокиращи фактори.

Всичко това води до трайно разширение на кръвоносните съдове на лицето, шията и деколтето.

Какво може да провокира появата на розацея?

Провокиращи (тригерни) фактори могат да са:

  • емоционални състояния; 
  • топло;
  • студено;
  • сух въздух;
  • пикантни храни;
  • тонизиращи напитки и др.

Тези фактори могат да доведат до трайно разширяване на кръвоносните съдове и характерното зачервяване, свързано с последваща сухота и раздразнителност на кожата.

6_53661   Заболяването розацея протича на четири фази:

 

Първа фаза

Наблюдава се зачервяване при най-обикновени психосоматични стимули- положителни и негативни емоции, смяна на температурни амплитуди, прием на пикантни храни, тонизиращи напитки. Всичко това води до вазодилатация на кръвоносните съдове на лицето, шията и деколтето.

Втора фаза

Срещаме трайно зачервяване в засегнатите зони в резултат на споменатите по-горе стимули, но кожата не възвръща първоначалния си естествен вид. Тя остава зачервена, румена, с т.нар. „естествен руж“. Появяват се трайно разширени капиляри.

Трета фаза

По време на тази фаза се появява т.нар. „акнеичен обрив“ на лицето-поява на зачервени пъпки с или без гной. Една от активните роли за развитие на тази фаза е колонизирането на себорейните зони от микрокърлеж - Demodex folliculorum, който населява космено-мастния фоликул и се развива благоприятно в среда на голямо количество себум, каквито са себорейните зони на лицето.

Четвърта фаза

Настъпват анатомични лицеви изменения в областта на носа, следствие на трайно разширените кръвоносни съдове и хиперплазия на мастните жлези. Появява се характерното удебеляване на носа - т. нар. „ринофима“. Тази носна деформация е естетичен проблем, но много от пациентите имат и психологичен проблем с възприемането на външния си вид.

Немалък процент от пациентите, страдащи от розацея, могат да имат засягане и на очите, т.нар. „очна розацея“. При нея има проява на зачервяване, дразнене и сухота на очите, с чувство на „песъчинки“ в тях.

rozatseya-lechenie

6_53660   Лечение на розацея - как протича?

 

Розацеята е психосоматично, автовъзпалително, хронично – рецидивиращо заболяване, което за съвременната медицина не е напълно лечимо. Въпреки това, при ранно установяване, може да бъде добре контролирано в първа и втора фаза, с кремове и енергийно базирани лазерни процедури с DYE-VL и Nd-YaG лазери, с които да се намалят разширените кръвоносни съдове.

При трета фаза се включват антибиотични кремове и системна перорална терапия.

При носна деформация се прилагат, различни хирирургични методи за намаляване обема на носа. Добро приложение при хиперплазия на мастни жлези има използването на СО2 лазер. При съмнение за очно засягане е добре да се направи консултация с очен специалист.

Изборът на терапия зависи от степента на възпалението, възрастта на пациента и придружаващите го заболявания. Лечението с лазер се прилага само в есенно-зимните месеци. Целогодишно се прилагат кремове с висок протективен фактор.

Колкото по навреме започне лечението на розацея, резултатите са по-добри и надеждни. При наличие на първи симптоми на розацея, не отлагайте преглед при специалист по кожни болести.

изготвил:  

д-р Мариела Димитрова, дерматолог в МЦ „Спектро ИМЕ“, 

button

  • Статии


Оценка

Оценка

Бъдете първият, който ще оцени тази статия.

Моля, оставете ново мнение

Какво мислите за тази статия?

1-5

1 2 3 4 5
Компанията си запазва правото да премахва неуместни коментари.