Високо кръвно налягане - симптоми и причини за появата му

ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ - СИМПТОМИ И ПРИЧИНИ ЗА ПОЯВАТА МУ

Как се лекува хипертония и кои случаи се смятат за спешни

 

Високото кръвно налягане е състояние, което е все по-често срещано. Другото негово наименование е хипертония. Според проучвания на Global Atlas on Cardiovascular Disease Prevention and Control хипертонията е на първо място от сърдечно-съдовите заболявания, които могат да доведат до сериозни последици. 

В повечето случаи хората дори не подозират, че имат такъв проблем, тъй като често не е съпроводен със симптоми. Това му издейства и името “тихата смърт”. Много хора подценяват това състояние и не взимат мерки. Но ако не се предприемат необходимите промени в начина на живот и не се премине към лечение, може да увеличи риска от инсулт, сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност и други медицински проблеми. 

Всички тези статистики до голяма степен са в следствие на низката осведоменост на пациентите относно хипертонията. Ето защо създадохме този материал, в който ще разгледаме симптомите на това състояние и причините за появата му. 

Какво представлява високото кръвно?
Не бива да се бърка хипертонията с повишаването на кръвното налягане на човека при спорт или други активности, тъй като това е моментно състояние. При хипертония е налице постоянно високо кръвно налягане и обикновено това е хронично състояние.  То засяга основно артериите - кръвта се притиска в стените им, поради високото налягане. Това натоварва сърцето, тъй като то трябва да работи по-усилено, за да може да се изпомпва кръвта. 

Как се измерва кръвното налягане?
Кръвното налягане се измерва в милиметри живачен стълб. За високо кръвно се счита това, което е над 140/90 mmHg или по-високо.

Нормалното кръвно налягане е с показания между 90/60 и 120/80 mmHg.

При показатели над 180/120 mmHg, се счита, че е налична хипертонична спешност или криза. В такъв случай непременно потърсете спешна медицинска помощ. 

Нaличието на високо кръвно налягане увеличава риска от сърдечен удар, инсулт и други сериозни здравословни проблеми. Затова е важно да проверявате показателите си поне веднъж годишно. 

Симптоми на високо кръвно
В повечето случаи хората с високо кръвно нямат симптоми. Това може да се наблюдава дори при много високи стойности. Възможно е да имате високо кръвно с години и да не се появят симптоми. Още една основателна причина редовно да го измервате. 

Симптомите, които могат все пак да се появат са:

 • Главоболие
 • Недостиг на въздух
 • Кървене от носа
 • Замаяност
 • Гадене
 • Отпадналост

Тези симптоми обаче не се проявяват толкова често. Обикновено те не се появяват, докато високото кръвно налягане не достигне тежък или животозастрашаващ стадий.

Причини за високо кръвно
Високото кръвно се разделя на два основни вида - първична хипертония и вторична хипертония. Неговият вид предимно се определя от количеството кръв, което се изпомпва от сърцето или от това колко тесни са стените на артериите. 

Първична хипертония, наричана още есенциална хипертония
В този случай не може да се определи конкретна причина за високото кръвно. Обикновено тя се развива в продължение на много време и е без симптоми, затова трудно може да бъде локализирана без преглед. Най-често появата й се дължи на натрупването на плаки по стените на артериите. Също така има много фактори, които предразполагат към появата на есенциална хиперторния като тютюнопушене, стрес, наднормено тегло, честа употреба на енергийни напитки, кола, кафе и други. 

Други фактори, които могат да допринесат за появата на високо кръвно са родственици по бащина или майчина линия с такова заболяване, също и състояния като атеросклероза и повишени нива на холестерола и хомоцистеина. 

Вторична хипертония
При вторичната хипертония се наблюдава внезапно повишаване на кръвното и по-високи стойности. Тя съответно е в следствие на определени здравословни проблеми като:

 • Проблеми с кръвоносните съдове след раждането, наричани още вродени сърдечни дефекти
 • Заболяване на бъбреците
 • Обструктивна сънна апнея
 • Проблеми с щитовидната жлеза

Други причини за появата на вторична хипертония може да са:

 • Прием на лекарства като болкоуспокояващи, противозачатъчни хапчета и други 
 • Прием на наркотици

Как протича лечението на хипертония?
Лечението на хипертония зависи от стойностите на кръвното налягане и това колко дълго време се задържат в най-високото си състояние, също както и какви рискове за развитие на по-сериозни здравословни проблеми има.

Например, ако имате високо кръвно, но не сте предразположени към рискови заболявания, тогава най-вероятно лечението ще премине без лекарства, а с промени на начина Ви на живот. 

Ако имате високо кръвно и сте предразположени към рискови заболявания, тогава, вероятно Вашият лекар ще Ви предпише необходимите лекарства и отново ще трябва да промени някои свои навици. 

Какви промени в начина си на живот е добре да направите? 
Тези съвети за здравословен начин на живот са препоръчителни без значение дали вече имате високо кръвно или искате да се предпазите от такова състояние. 

 • Хранене със здравословна за сърцето диета с по-малко сол
 • Редовна физическа активност
 • Поддържане на здравословно тегло или намаляване на теглото
 • Ограничаване на алкохола
 • Oтказ от тютюнопушене 
 • 7 до 9 часа сън дневно
 • Намаляване на стреса

Кога да потърсите спешна лекарска помощ?
Ако кръвното налягане достигне внезапни стойности над 180/120 mmHg, това е животозастрашаващо състояние. Обикновено то може да бъде съпроводено с болки в гърдите, замаяност, недостиг на въздух. При него може да се увредят основни органи или да се достигнат усложнения като аортна дисекация или разкъсване или кървене в мозъка. Затова при съмнение за спешна хипертония, потърсете спешна медицинска помощ.

Хипертонията е състояние, което можете да овладеете с подходящите промени в начина на живот. В някои случаи, както отбелязахме, могат да се предпишат и лекарства за високо кръвно, които да ви помогнат.

В онлайн аптека BENU ще намерите лекарства за високо кръвно без рецепта, също както и хомеопатични продукти за регулиране на кръвното налягане. При нас можете да закупите и апарат за кръвно, с който да проследявате състоянието си. Ако имате нужда от консултация, не се колебайте да се посъветвате онлайн с нашия магистър-фармацевт

 • Статии


Оценка

Оценка

Бъдете първият, който ще оцени тази статия.

Моля, оставете нов коментар

Какво мислите за тази статия?

1-5

1 2 3 4 5
Компанията си запазва правото да премахва неуместни коментари.