Чиа е ниско растение от рода на градинския чай с малки, твърди семенца. Векове наред чиа семената са били употребявани като храна или напитка от индианците от Югозападна Америка и латиноамериканците. Позната като „храната за бягане“, чиа става все по-търсена и в Европа. Има неутрален вкус и може да се използва в разнообразни сладки и солени рецепти.
Дозировка и начин на употреба
Препоръчителният дневен прием на чиа е 2 с.л. Смелете или накиснете семената преди консумация. Директният прием на ненакиснати цели семена чиа може да раздразни стомаха. Чиата може да се добавя към мюсли, смути, йогурт и различни напитки. Особено подходяща е за приготвянето на сурови десерти и пудинги. Действа като сгъстител в супи и сосове. Чиа семената могат да се поръсват върху салата или да се използват като веган заместител на яйцата в печива - смесете 1 с.л. смляна чиа с 3 с.л вода вместо 1 яйце.
Противопоказания
Хранителна добавка. Не е заместител на разнообразното хранене. Съхранявайте на място, недостъпно за деца. Да се съхранява при температура под 25°С. Използвайте преди изтичане на срока на годност.