Защита на бебешката кожа през лятото и есента

ЗАЩИТА НА БЕБЕШКАТА КОЖА ПРЕЗ ЛЯТОТО И ЕСЕНТА

Как да предпазим бебешката кожа през летния и есенния сезон?

Бебешката кожа е много по-тънка и съответно по-чувствителна от тази на възрастните. Ето защо, за да е щастливо бебчето, трябва да положим необходимата грижа. Условията през лятото и есента са различни, както и възможните кожни проблеми, които могат да възникнат. 

В тази статия ще разгледаме кои са най-големите рискове за бебешката кожа през летния и есенния сезон, как да се справите с тях и какви превантивни мерки можете да вземете, за да защитите малките. 

Защита на бебешката кожа през лятото

Всички обичаме слънчевото лято и цялата красота, която то предлага. Това е времето, в което прекарваме най-много време навън. Както знаем обаче през този сезон слънцето е най-силно и съществуват много рискове за чувствителната бебешка кожа. 

 

 

Кои са най-честите проблеми при бебешката кожа през лятото?

Слънчеви изгаряния при бебета и малки деца

Известно е, че кожата на мъничетата е няколко пъти по-тънка от тази на възрастните. Затова и много по-лесно може да се стигне до изгаряния. Това е опасно за децата и в дългосрочен план, тъй като силните UV лъчи и изгарянията увеличават риска от рак на кожата. Затова ефективната слънцезащита е от съществено значение за здравето на вашето бебче. 

Какво може да направите при при слънчеви изгаряния?

Можете да разпознаете дали мъничето ви има изгаряне, ако кожата му е зачервена, топла и допирът й предизвиква болка. Ако установите, че има изгаряне, охладете мястото с мокра студена кърпа. Внимателно поставете компреса и го оставете да облекчи кожата за около 10-15 минути. Повторете процедурата 3-4 пъти дневно. След това използвайте гел с алое вера, за да се успокои кожата. Оставете гелът да попие. Накрая нанесете лечебен мехлем за изгаряния. 

В случай че изгарянето е сериозно(забелязвате мехури, температура или силно зачервяване), потърсете съвет от лекар.

Как да предотвратите кожните изгаряния?

Можете да направите няколко неща, за да предпазите бебчето си от кожни изгаряния. Най-добре е да избягвате излизането навън през часовете, когато слънцето е най-силно.  

Също така обличайте мъничето с дишащи и леки дрехи, които да покриват по-голяма част от тялото. Изберете шапка с периферия и използвайте сенник за детската количка. 

Ако бебето е под 6 месеца, използвайте съвсем малко слънцезащитен крем само на откритите места и разчитайте основно на подходящите дрехи, които да го предпазят. За по-големи бебета и деца може да използвате крема няколко пъти през деня. Нанесете слънцезащитния продукт 15-20 минути преди да излезете, като най-добре е той да бъде предназначен за деца и да е с поне SPF 30 фактор.  

В случай че детето ще се къпе във вода, изберете водоустойчив продукт. Тези слънцезащитни продукти не са абсолютно водоустойчиви, но имат защитно действие, когато детето е във вода или се изпотява. 

Топлинен обрив при бебета и малки деца

Топлинният обрив е друг често срещан кожен проблем при децата през лятото. Той се изразява в малки червени подутини по лицето, шията, подмишниците и горната част на торса. Тези подутини започват да сърбят и да предизвикват силен дискомфорт. Причината за появата им е, че под действието на слънцето и обилното потене, порите на потните жлези се запушват.

Какво може да направите при слънчеви обриви?

Успокойте бебешката кожа с хладка вана и използвайте нежен сапун. След това не третирайте кожата с лосион или пудра, за да не се запушат порите. До няколко дни обривът трябва да изчезне. Избягвайте да излагате детето на слънце. Погрижете се то да прекара следващите дни на прохладно и сенчесто място. В случай че обривът е придружен от пустули и подуване, се свържете с медицинско лице. Това може да е признак на бактериална инфекция. 

Превенция от слънчеви обриви

Най-добрата превенция от слънчеви обриви е избягването на пряката слънчева светлина. Това важи особено за обедните часове. Обличайте мъничето с подходящи проветриви дрехи и прекарвайте повече време на сянка.  

Защита на бебешката кожа през есента

През есента температурите започват да се понижават и постепенно времето става по-сухо. При такива условия бебешката кожа става предразположена към изсушаване и зачервяване. Не е изключено появата на екземи и напукана кожа.


Кои са най-честите проблеми с бебешката кожа през есента?

Зачервявания на кожата

Причините за зачервяванията може да са няколко. От една страна, по-ниската влажност предразполага кожата да се изсушава по-бързо. От друга страна, много родители смятат, че през есента слънцето не е толкова силно и пропускат слънцезащитата. Причина за зачервяванията може да е и силното триене с кърпа след баня, което може да раздразни нежната кожа на бебето. 

Какво може да направите при зачервена кожа?

Направете студен компрес с мокра кърпа за няколко минути. Това ще допринесе за успокояването на кожата и за свиването на кръвоносните съдове. 

След това хидратирайте кожата с подходящ бебешки крем за суха кожа. Направете процедурата 2-3 пъти за целия ден. Тя може да помогне за подобряването на бариерната функция на кожата и да ускори възстановителния процес.

Превенция на зачервената бебешка кожа

Не къпете бебето толкова често. Достатъчно е веднъж всяка сутрин и вечер. Водата трябва да не е прекалено топла. След баня използвайте мека кърпа и не я втривайте силно в тялото му. Използвайте подходяща слънцезащита. 

Суха кожа при бебе

Кожата на бебето може да стане суха, груба, с напукани ивици и дори да се лющи. Затова хидратацията е много важна. Ако този проблем продължи твърде дълго може да се увреди бариерната функция на кожата, да последват алергии, екземи и др.

Какво може да направите при суха бебешка кожа?

Прекомерните душове изсушават кожата, затова ги ограничете. Намалете и използването на душ гел или сапун. Най-добре е да къпете бебето с чиста вода и да използвате сапун или шампоан не повече от 3 пъти седмично. Подходящата температура на водата е 36-38 ℃.

Хидратацията е ключова при решаването на този проблем. Не пропускайте да нанесете хидратиращ продукт след всяко къпане и няколко пъти през деня. 

Ако все пак кожата е започнала да се лющи и след хидратация няма подобрение, се свържете с лекар. 

Превенция на сухата кожа

Подходящата хидратация, слънцезащита и къпане са достатъчни, за да предпазите кожата от изсушаване през есента.

Алергичен дерматит, екзема

Ако бебешката кожа е суха и зачервена, с времето това може да прерасне в екзема. При по-усложнени състояния екземата може да доведе до големи еритеми, червени подутини и дори малки мехури и изтичане на вода от тялото.

Твърде сухата кожа обикновено е с нарушена бариерна функция, което може да доведе до контакт с алергени и да предизвика алергична реакция.

Какво може да направите в случай на алергичен дерматит, екзема?

Влажността на въздуха има пряко влияние върху бебешката кожа. Затова регулирайте нивата на влагата в помещението в разумни граници. За целта може да използвате овлажнител, който е добре да комбинирате с йонизатор за въздух. 

Засилете бариерната функция на бебешката кожа с подходящ хидратиращ крем. Най-добре е да замените летния хидратиращ крем с продукт, който има по-дълготраен овлажняващ ефект. Консултацията с лекар е най-доброто, което можете да направите при поява на алергия.

Превенция на алергичен дерматит, екзема

Спазването на подходяща влага в помещенията, слънцезащитата и хидратацията са най-добрата превенция от екземи и алергии през есента.

Бебешката кожа е податлива на външно влияние и е наша отговорност да я запазим здрава и красива, за да расте мъничето щастливо. В онлайн аптека BENU ще намерите широка гама от подходящи слънцезащитни и хидратиращи продукти за бебета и деца. Ако имате нужда от съвет, може да се консултирате онлайн с нашия магистър-фармацевт

 

  • Статии

Препоръчани продукти

Препоръчани продукти


Оценка

Оценка

5.0 5.0 от 5 (Оценено от 1 клиент)

  • Стоян 28. 9. 2022 5

    Много добре написана. и полезна статия

Моля, оставете нов коментар

Какво мислите за тази статия?

1-5

1 2 3 4 5
Компанията си запазва правото да премахва неуместни коментари.