Анемия по време на бременност

АНЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

Златомира Арабаджиева

д-р Златомира Арабаджиева, акушер-гинеколог и специалист по фетална медицина

icon2

viber_image_2023-03-07_15-48-54-044

image2

Причини за анемията Установяване на анемия Странични ефекти

Какво представлява анемията


По време на бременността е възможно да се отключат състояния и заболявания, с които бременната жена не се е сблъсквала досега. Около 85% от бременните жени страдат от желязодефицитна анемия. Ако тя не се развие в първия триместър, със сигурност се проявява при тези жени в по-късен етап, с напредването на бременността.

Анемията е състояние, при което има спад на хемоглобина и/или еритроцитите в единица обем кръв.

По време на бременност е нормално да има по-ниски стойности на хемоглобин. Това се дължи на увеличаването на плазмения обем на кръвта, вследствие физиологичните промени, които настъпват след зачеването. Важно е това разреждане на кръвта да се компенсира с повишаване стойностите на желязото, за да се намали рискът от поява на анемия.
Нормални стойности на хемоглобина по време на бременност се приемат над 115-120 g/l.
За леко изразена анемия се говори при стойност на хемоглобина 100 – 110 g/l. 

 

 image1Причини за поява на анемия  

Съществуват различни видове причини. Най-често се дължат на хранителен дефицит в резултат на намален прием на желязо и фолиева киселина или на някакво заболяване на храносмилателната система и невъзможност за усвояване на постъпилите микроелементи. 
Други анемии, различни от желязодефицитната, могат да са в резултат на хемоглобинопатии, хронични заболявания, хемолитични анемии и други.

Какви са най-честите симптоми при наличие на анемия и железен дефицит:


При леко изявените форми симптомите засягат предимно бременната жена:

 • слабост
 • разсеяност
 • бледост
 • умора
 • главоболие
 • сърцебиене
 • раздразнителност
 • крампи
 • косопад
 • чупливи нокти
 • синдром на Plummer Vinson – включва поява на затруднено преглъщане, в комбинация с възпалителни изменения в устната кухина
 • нарушен имунитет
 • пагофагия – желание за консумиране на лед
 • синдром на неспокойните крака – неустоима нужда за движение на краката

Изявата на симптомите зависи от степента на железния дефицит и анемията. Ако жената е имала такъв дефицит преди бременността, е възможно симптомите да се проявят още в първия триместър на бременността. Например ако преди бременността жената е имала обилен менструален  цикъл.
При по-тежка анемия се появява и фетално страдание с типични признаци, които могат да се открият при преглед на ехограф, по време на женската консултация или феталната морфология.

anemiq

Диагностика на железен дефицит и анемия


В първия триместър се пуска пълна кръвна картина и на база лабораторните показатели се прави оценка има или няма изразена анемия, както и за оценка риска от развитие на такава в хода на бременността. Лекарят може да назначи допълнителни изследвания на желязо, витамини от групата B, фолиева киселина и щитовидни хормони. Тези изследвания се назначават дори без наличие на някаква симптоматика. 
Ако в някакъв момент се появят симптоми, се назначават изследвания, с които да се провери дали има новопоявили се дефицити и се преминава към съответното лечение и назначаване на хранителни добавки за компенсиране на тези дефицити.
При феталните морфологии може да се установи наличие на фетално страдание, което да насочи специалиста към търсене на причината и проверка дали има някаква скрита анемия (с липса на симптоматична изява).
 

 image5Протокол на действие след установяване на анемията


Започва се прием на хранителни добавки.
В случаи на леко изявена анемия се препоръчва от специалистите прием на железни продукти. Този прием е важен, защото когато се започне в такава ниска степен на изразяване на анемията, по-лесно могат да се компенсират дефицитите. В някои случаи се препоръчва прием и на други субединици – B6, B12, фолиева киселина, витамин C, например когато целта е да се предпази от развиване на по-сериозна анемия.
Прави се регулярно проследяване на клиничните изяви на симптомите по време на преглед и пускане на повторни изследвания на определен интервал от време, за да се проследи динамиката в стойностите. И на база тези изследвания се правят необходими замествания и корекции в приема на хранителните добавки.
Обикновено компенсирането на липсите не става бързо. Стандартно се изчаква един месец, в рамките на който се очаква подобрение и повишаване стойностите на желязото и хемоглобина. Получава се едно насищане и тогава не се наблюдава фетално страдание, а бременната започва да усеща разликата, като има подобрение в симптоматиката.

Има ли как да компренсираме железния прием с храна
Колкото и да е пълноценна храната и да се приемат по време на бременност продукти, които съдържат високо количество желязо, най-често това не е достатъчно заради завишените нужди на плода и на бременната. При вече установен железен дефицит и анемия, е важно да има и прием на добавки. Това намалява дефицитите в организма, с което се облекчава и симптоматиката. Резултатът е, че пациентката се чувства по-добре. Също така приемът на добавки намалява риска от фетално страдание.

 image2Какви странични ефекти съществуват при прием на желязо

Съществува риск от поява на запек, стомашно раздразнение. Това са преходни ефекти и се считат за нормални. Желязото само по себе си води до такива ефекти. Приемът на пробиотик може да намали появата на такива оплаквания - чрез подобряване на чревната функция и микробиома. 

 • Статии


Оценка

Оценка

5 5 от 5 (Оценено от 1 клиент)

 • Даниела Николова 22. 1. 2024 5

  Изключително изчерпателна и полезна статия, написана на достъпен език.

Моля, оставете ново мнение

Какво мислите за тази статия?

1-5

1 2 3 4 5
Компанията си запазва правото да премахва неуместни коментари.