Как да облекчим симптомите при менопауза?

КАК ДА ОБЛЕКЧИМ СИМПТОМИТЕ ПРИ МЕНОПАУЗА?

Основни симптоми при менопауза и методи за справяне с тях

Менопаузата е естествен процес от живота на всяка жена, при който функциите на яйчниците намаляват. Понеже организмът се подготвя за този период, някои симптоми могат да започнат постепенно да се проявяват. 

Кога настъпва менопаузата?
Обикновено менопаузата настъпва около 45-55-годишна възраст, но в някои специфични случаи това може да се случи по-рано или по-късно. При подготвителният период започват промени в хормоналния баланс на жената, като може да се наблюдават промени в менструалния цикъл и безсъние. Ако забележите някои от тези симптоми, е добре да се консултираме с лекар, който да направи необходимите изследвания.  

Причини за появата на менопаузата?
Менопаузата е естествен процес при остаряването на организма. При него започват изменения в организма поради намаленото производство на естроген и прогестерон. Процесът може да бъде предизвикан по-рано в следствие на нездравословен начин на живот, стрес или някакво заболяване.  

Знаем, че когато човек е информиран и подготвен може да се справи много по-добре с промените и да се избегне притеснението от неизвестното. Затова ще отбележим какви са основните методи на справяне с менопаузата и нейните симптоми.

Какви са основните методи за справяне с менопаузата?
Има различни начини за облекчаване на симптомите на менопаузата, сред тях са:

  • Поддържане на добро физическо здраве и активен начин на живот
  • Терапия с хормонозаместителни медикаменти 
  • Гелове, кремове и овлажнители при вагинална сухота
  • Когнитивна поведенческа терапия (KPT) - това е краткосрочна терапия със специалист, по време на която се провеждат разговори с цел намаляване на стреса и тревожността

В кои случаи трябва да потърсите помощ?

Ако въпреки прилаганите методи усещате, че не се справяте с настъпилите симптоми.

Ако по време на приемането на дадени медикаменти настъпят странични ефекти. 

Ако здравословното ви състояние не позволява да преминете към хормонозаместителна терапия (ХЗТ).


Симптоми при менопауза и как да ги облекчим

Горещи вълни, изпотяване и безсъние
Това са основни симптоми, съпровождащи менопаузата. По какво можете да разберете, че именно тя е причина за неразположението, което изпитвате? 

Ако просто се събудите и след това заспите отново и не усещате, че се изпотявате, може просто напоследък да имате натрупан стрес. Но в случай, че се събудите и не можете да заспите, като в същото време усещате горещи вълни, е много вероятно това да са симптоми на менопаузата. Какво можете да направите, за да ги облекчите?

Проверете дали температурата в стаята е достатъчно комфортна за сън. Препоръчително е стайната температура да е около 18 °C. Осигурете добра циркулация на въздуха в помещението.

Носете леки памучни пижами, които ще помогнат да се чувствате по-удобно и прохладно. Същото важи и за завивките - памучните и леки материи ще допринесат за комфорта ви. 

Охладете се с хладък душ или студена напитка.

Изберете интересен за вас спорт. Ако обичате разнообразието може да пробвате и няколко различни активности като йога, танци, пилатес и т.н. Движението намалява нивата на стрес и подобрява съня. 

Намалете вредните навици - ако не можете да се откажете, поне се опитайте да намалите алкохола, кофеина, цигарите и пикантните храни. 

В случай, че горещите вълни са чести, преминаването на хормонозаместителна терапия обикновено има ефект. Ако не можете да приемате такива медикаменти, вашият лекар може да ви назначи алтернативно лечение. 

Промени в настроението
Често поради промяната в хормоналния баланс жените започват да изпитват тревожност и да сменят настроенията си. 

За да се справите с тези симптоми можете да практикувате различни релаксиращи дейности, да се наспивате добре и да осъзнаете състоянието си. 

При депресивни състояния могат да се прилагат медикаменти облекчаващи хормоналния дисбаланс или антидепресанти. 

Ако хормоналната терапия не е подходяща за вас може да приемате хранителна добавка при менопауза с естрогеноподобно действие.

Друг метод е да преминете към когнитивно-поведенческа терапия (КПТ). Тя действа успокояващо и повишава доброто настроение. 

Вагинална сухота и дискомфорт
Друг характерен за менопаузата симптом е усещането за вагинална сухота, сърбеж и болка. В такива случаи се предписват овлажняващи кремове, овули, гелове, които може да се съчетават с други хапчета за менопауза.  

Препоръчително е да носите памучно бельо и при измиване да ограничите използването на сапун.  

Суха коса и кожа
Поради хормоналният дисбаланс косата и кожата могат да станат по-сухи и да загубят своята еластичност. 

За да подпомогнете здравето на косата си можете да използвате шампоан, който не изсушава, подхранващи серуми и хранителни добавки при менопаузна. Ограничете използването на сешоар и третирането на косата с преса. 

По време на менопауза при кожата може да се наблюдава поява на сухота и бръчки. За да се грижите за нея започнете да приемате добавки с колаген, хидратирайте я с подходящ крем за лице и шия при менопауза. 

Намаляване на костната плътност
Липсата на естроген в организма води до ускоряването на загубата на костна плътност. За да помогнете на организма си и да забавите процеса можете да приемате богати на калций и витамин D храни и добавки. Избягвайте приемът на големи количества натрий, тъй като организмът филтрира калция от него. Бъдете активни и намалете приема на алкохол и цигари. 

Менопазузата е процес, който е добра да приемем какъвто е - естествен. Той е част от живота на жената и има ефективни методи, които могат да помогнат за облекчаването на симптомите му.  В онлайн аптека BENU ще намерите специална категория, в която предлагаме продукти за менопамуза, които препоръчваме.
 

  • Статии


Оценка

Оценка

Бъдете първият, който ще оцени тази статия.

Моля, оставете нов коментар

Какво мислите за тази статия?

1-5

1 2 3 4 5
Компанията си запазва правото да премахва неуместни коментари.