Как да се движим повече през зимата

КАК ДА СЕ ДВИЖИМ ПОВЕЧЕ ПРЕЗ ЗИМАТА

 

icon2

viber_image_2023-03-07_15-48-54-044

image2

Ползи Видове упражнения Съвети

 

Поддържането на добра физическа форма по време на коледните празници е от решаващо значение, тъй като изследванията показват, че хората са склонни да наддават средно между 1,5 до 3 кг през това време от годината, като голяма част от наддаденото теглото остава дълго след това. Включването на движение в ежедневието може да помогне за поддържането на добро физическо здраве. В следващите редове ще ви дадем идеи как да се движите повече по време на празниците.

 image1Ползи от упражненията през празничния сезон

По време на коледните празници, ангажирането както с аеробни, така и с анаеробни упражнения може значително да подобри настроението и да намали нивата на стрес. Докато тренирате, тялото ви отделя хормони на щастието, което води до усещане за повишено благополучие и релаксация. Важно е да не забравяте да останете хидратирани, докато тренирате, за да поддържате цялостното си здраве.

Упражненията по време на коледните празници също така спомагат за по-здрава имунна система, което е особено важно през по-студените месеци. Доказано е, че редовната физическа активност подобрява имунната функция, като допринася за цялостното здраве и благополучие. Но освен движението, не трябва да се подценява и балансираната диета, която може да бъде подпомогната и от хранителни добавки. Например, витамин С играе критична роля в имунната функция и може да се набави чрез консумацията на повече плодове и зеленчуци. Освен това, включването на билки и подправки в ястията може да осигури основни хранителни вещества и антиоксиданти, които поддържат имунното здраве.

как-да-се-движим-повече-по-празниците-1

 image5Видове упражнения, подходящи за празничния сезон

По време на коледните празници, ангажирането с дейности на открито като разходки и опознаване на природата може да бъде освежаващ и ободряващ начин да останете активни и здрави . Възползвайки се от свежия зимен въздух и живописните заснежени пейзажи, ще си осигурите и повече движение. Някои популярни дейности на открито, които трябва да имате предвид през този празничен сезон, включват:

  • разглеждане на местни паркове и природни резервати;
  • участие в зимни спортове като каране на ски;
  • посещение на коледни базари и участие в празнични дейности;

За тези, които предпочитат дейности на закрито през по-студените месеци, практики като йога и пилатес могат да осигурят успокояващ и балансиран начин за поддържане на физическа форма, като същевременно насърчават психическото благополучие. И двете дисциплини предлагат различни предимства, като пилатес се фокусира върху укрепване, тонизиране и подобряване на стойката, докато йогата набляга на гъвкавостта, баланса и намаляването на стреса.

Груповите дейности като танци и отборни спортове могат да бъдат забавен и приятен начин да останете активни по време на Коледа. Някои примери за групови дейности, които да изследвате по време на ваканционния сезон, включват:

  • записване в клас по танци или посещение на празнично тематично танцово събитие;
  • присъединяване към групови тренировки в близката фитнес зала ;
  • участие в благотворителни събития като забавни бягания или разходки;

Упражнeния

По време на коледните празници е важно да планирате време за упражнения, за да поддържате здравословен начин на живот и да противодействате на ефектите от преяждането и прекомерната консумация на калории. За да включите успешно упражненията в рутината си, помислете дали да планирате тренировките си предварително, като се възползвате от свободното си време сутрин или вечер.

Поставянето на реалистични цели е от решаващо значение за поддържане на мотивацията и постигане на желаните резултати по време на празничния сезон . Това включва установяване на постижими цели за упражнения, които могат лесно да бъдат интегрирани в ежедневието ви. Имайте предвид, че поставянето на прекалено амбициозни цели може да доведе до разочарование и намалена мотивация. За да си поставите реалистични цели, помислете за:

  • оценка на вашето текущо ниво на движение;
  • балансиране на целите за упражнения с време за почивка;
  • мониторинг на напредъка и коригиране на целите, ако е необходимо;

Намирането на съмишленици, с които да правите упражнения, е ефективен начин да останете отговорни и мотивирани. Ангажирането в групови дейности с приятели или членове на семейството от друга страна може да осигури взаимна подкрепа и насърчение, което прави движението по-приятно.

 image2Съвети и най-добри практики

Превърнете упражненията в празнична традиция - Включването на физическа активност като част от вашите празнични традиции може да бъде забавен и ефективен начин да поддържате формата си по време на Коледа. Например, можете да организирате семеен футболен мач всяка Бъдни вечер, бягане рано сутрин на Коледа или разходка след вечеря. Тези дейности не само изгарят калории, но и създават усещане за сплотеност и празничен дух.

Спазвайте рутинните си упражнения - Въпреки че може да е изкушаващо да пропуснете тренировките по време на празничния сезон, поддържането на редовна рутинна тренировка може да ви помогне да останете активни и да предотвратите наддаването на тегло по празниците. Дори и да сте заети с празнични приготовления, опитайте се да се вместите в поне 30 минути умерена активност през повечето дни от седмицата, както препоръчва Американската кардиологична асоциация.

Превърнете пазаруването в тренировка - Пазаруването на коледни подаръци всъщност може да бъде чудесна възможност да се движите. Вместо да пазарувате онлайн, помислете дали да не посетите МОЛ или търговски център. Можете да се разходите и да използвате стълбите вместо ескалатори или асансьори. Всички тези дейности помагат за изгарянето на калории и поддържат движението.

Бъдете активни в празничните задължения - Вместо да гледате на тези задължения като на тежест, гледайте на тях като на възможност да се упражнявате. Например, можете да изгорите около 75 калории само чистейки с прахосмукачка, за 30 минути, според Mayo Clinic.

Планирайте активни празнични излети - Вместо традиционни празнични дни, които включват предимно седене и хранене, обмислете планирането на активни излети и дейности. Те могат да включват пързаляне с кънки, зимен поход, пътуване до коледен базар в близък град, където да се разходите, или дори семейни танци и игри в коледната нощ.

Предизвикателството по време на коледните празници е да се поддържа активността, докато се наслаждаваме на вкусната храна и уютната обстановка. Не пропускайте да се насладите на коледния сезон със съзнателна грижа за себе си и своето здраве. BENU ви подкрепя в този път към активен и здравословен начин на живот!

  • Статии

12 минути за четенеОценка

Оценка

Бъдете първият, който ще оцени тази статия.

Моля, оставете ново мнение

Какво мислите за тази статия?

1-5

1 2 3 4 5
Компанията си запазва правото да премахва неуместни коментари.