Признаците, които тялото ни дава за недостиг на витамини

ПРИЗНАЦИТЕ, КОИТО ТЯЛОТО НИ ДАВА ЗА НЕДОСТИГ НА ВИТАМИНИ

 

Д-р Диана Димова, общопрактикуващ лекар с допълнителна специалност Хранене и диететика

icon2

viber_image_2023-03-07_15-48-54-044

image2

Важно Водно разтворими Фолиева киселина

Витамините са важни хранителни вещества, които участват в растежа, развитието и здравето на човека. Не се синтезират в организма или се синтезират в малки количества и трябва да бъдат приемани с храната. Липсата или недостатъчният прием на витамините води до специфичен дефицитен синдром.

 image1Какво трябва да наблюдаваме ние?

Мастноразтворими витамини

Витамин А

Дефицит на витамин А се долавя рядко, като един от първите симптоми при недостиг е замъглено нощно зрение - кокоша слепота, както и поява на кожни лезии - хиперкератоза.

Тежкият дефицит, който се среща предимно при децата, води до дегенеративни промени на корнеята /ксерофталмия/, до перфорация на роговицата и слепота.

Свръхприем: жени, на които предстои бременност и бременни жени трябва да бъдат особено внимателни при консумация на храни, богати на витамин А и прием на хранителни добавки, защото високите приеми могат да доведат до спонтанен аборт или аномалии в развитието на плода.

Храни с богато съдържание на витамин А:

  • черен дроб, 
  • яйца, 
  • млечни продукти.

Витамин D

Недостиг на витамин D се проявява с понижаване на кръвните нива на Ca и Р и мускулна слабост, водещи до нарушаване минерализацията на костите, което при децата може да е основание за риск от рахит, а при възрастните – остеомалация. В нашата страна профилактика с витамин D започва след 21-я ден от раждането и според състоянието на бебето се назначава задължителен прием от поне 400 мкг.

В някои случаи количеството може и да се увеличи, поради основания за по-голям недостиг.

Друг важен момент от живота, в който витамин D често е в сериозен недостиг, това е бременността. Често по време на бременност се налага изследване на нивата на витамина и допълнително набавяне, под формата на хранителна добавка.

Храни с богато съдържание на витамин D:

Освен от самопроизводството в кожата, витамин D се добавя и от:

  • рибния черен дроб,
  • яйцата, 
  • месото, 
  • млякото,
  • маслото. 

Витамин Е

Витамин Е е най-мощният антиоксидант, помага за множество здравни проблеми, свързани със сърцето и кръвоносната система и се препоръчва при понижен имунитет.

Витамин К

Кърмачетата, които не получават интрамускулна инжекция с витамин К при раждане са изложени на съществен риск от развитие на вътречерепна хеморагия. Причината за това е приема на майчино мляко, което съдържа ниски концентрации на витамин К и съответно неонаталната чревна флора все още е ограничена.

  • Витамин К1 се съдържа в зелените растения  - спанак, броколи, зеле и марули, в ряпата, соята, говеждото и черния дроб и зеления чай.
  • Витамин К2 се произвежда в бактериалната флора в тънките черва.

При мастноразтворимите ензими усвояването се стимулира от мазнините в храните, което прави приема им изключително важен. Хора със запушване на жлъчните канали или панкреатична недостатъчност имат много ограничена възможност да абсорбират мастните витамини.

image-vodno Водно разтворими

 

Витамин С

При дефицит на витамин C се наблюдават следните симптоми:

  • лошо заздравяване на раните, 
  • обща слабост, 
  • летаргия, 
  • уморяемост. 

При по-сериозен дефицит има и:

  • кръвоизливи, 
  • бледност
  • анемия (от продължително кървене); 
  • хеморагии в ставите, мускулите, подкожните тъкани. 

Дефицит при деца води до:

  • понижен имунитет,
  • нарушения в растежа, 
  • нарушения е костите, 
  • нарушения в зъбите
  • скорбут.

Храни с богато съдържание на витамин C: 

  • лимон, 
  • грейпфрут, 
  • портокал, 
  • касис, 
  • ягоди,
  • малини,
  • чушки,
  • зеле, 
  • броколи, 
  • спанак,
  • картофи, 
  • домати.

Витамин B12

Липсата на витамин В12 води до мегалобластна анемия и невропатия със скрито начало на симптомите.

Тези симптоми могат да се изразят следното:

  • слабост,
  • умора,
  • задъханост при усилие,
  • изтръпване и вцепененост,
  • глосит,
  • психични разстройства,
  • остра анемия.

Храни с богато съдържание на витамин B12: 

  • черен дроб, 
  • бъбреци, 
  • сърце, 
  • риба, 
  • яйца, 
  • млечни продукти.

Витамин B12 не се съдържа в растителни продукти, което го прави дефицитен при хора, които не консумират месо и животински продукти, затова е важно приемът му да се набави под формата на хранителна добавка. 

 

image2 Фолиева киселина

Недостигът на този витамин води до мегалобластна анемия, диария, загуба на сили. При бременност дефицитът може да доведе до незатваряне на невралната тръба в началните седмици от бременността, което е сериозно застрашаващо за плода и води до преждевременно раждане, аборт и малформации. 
Профилактика с фолиева киселина е задължителна още при опитите за зачеване, поне до началните месеци след бременността, според препоръките на следящия в женска консултация лекар.

Храни с богато съдържание на фолиева киселина:

  • черен дроб, 
  • тъмно зелени листни зеленчуци като спанак, лапад, салати, 
  • житни кълнове, 
  • дрожди,
  • яйчен жълтък, 
  • пълнозърнест хляб,
  • цвекло.

Важно е да сме бдителни за сигналите, които тялото ни дава. Всяка негативна промяна обикновено означава, че трябва да обърнем внимание на начина си на живот и хранене. Да потърсим специализирано медицинско мнение и след назначени изследвания, да се направи план за отстраняване на дефицитете - с хранене, добри практики и суплементация. 
Проследяването на процеса също е важен, тъй като докато трае процесът на суплементация, е възможно да има подобрение, което във времето да се окаже нетрайно. При регистриран проблем с недостиг на витамини е добре да се действа системно и с ангажимент, както от страна на пациента, така и от страна на лекаря.

 



Оценка

Оценка

Бъдете първият, който ще оцени тази статия.

Моля, оставете ново мнение

Какво мислите за тази статия?

1-5

1 2 3 4 5




Компанията си запазва правото да премахва неуместни коментари.