Безплатна доставка с Box Now в цялата страна (за гр. София в рамките на деня) | Безплатна доставка над 50 лв. със Speedy

ПотребителКоличка

Вашата количка е празна.

Рефлукс

Рефлукс при бебета представлява връщане на храната от стомаха към устната кухина на бебето, което може да е съпроводено с изтичане на част от храната навън. Другото име, с което е известно това състояние, е гастроезофагеален рефлукс.В онлайн аптека BENU ще откриете продукти за облекчаване на рефлукса при бебета и малки деца. За повече информация натиснете тук.

Попитайте фармацевт

Работно време: От пон. - пет. 09-17ч. "БЕНУ България" ЕООД не носи отговорност за липсата на консултация с лекар преди употребата на лекарствен или друг продукт.“


Ние сме онлайн

Bephanten

Причина за рефлукс при бебетата

Храната, която бебетата приемат, минава през хранопровода и попада в стомаха чрез мускулен пръстен, наречен сфинктер. След като храната мине през сфинктера, той се се затваря, за да не се върне храната обратно.

Може да се случи така, че родителите да не знаят, че бебето им има рефлукс. Обикновено това се наблюдава при т.н. тих рефлукс, при който течността не стига до устната кухина и няма изтичане на храна навън. При тези случаи може да се наблюдава дрезгав глас или затруднения с дишането, ако течностите се насочат към дихателните пътища.

При кърмачетата сфинктерът все още не е напълно развит, това е и причината за рефлукса. В повечето случаи това състояние се израства до 1-годишна възраст. Стомахът на новороденото е много малък, но постепенно се увеличава и сфинктерът се развива.

Как да разпознаете, че бебето има рефлукс?

Рефлуксът при бебетата може да се появи веднага след храненето. Както може да забележите, когато това се случва, малко количество мляко се връща обратно към устната кухина. В някои случаи обаче, млякото може да изтече от устата. Въпреки това, се счита, че това е нормално физиологично състояние, докато не доведе до други симптоми или оплаквания.

Как да облекчите рефлукса?

Това е нормално състояние, особено ако няма други симптоми и вашето бебе се чувства добре. Въпреки това, може да изпробвате някои методи, за да намалите връщането на мляко:

  • Докато храните бебето, опитайте да го държите в позиция, при която горната му част е леко повдигната, например около 20-30 градуса.
  • Също така можете да държите бебето вертикално в продължение на 20-30 минути след хранене.
  • Опитайте се да му давате по-малки, но по-чести хранения и да използвате биберон с по-малка дупка, особено ако детето се храни с адаптирано мляко.
  • При сън можете да повдигнете горната част на тялото на бебето с помощта на възглавница или дреха.

Може да използвате сироп за лечението на стомашния рефлукс при новородени и деца. Подходящ продукт е Гастротус бейби сироп.

Ако имате нужда от консултация относно предлаганите от нас продукти, можете да се свържете онлайн с нашия магистър-фармацевт.

обратно нагоре