Съвети за хидратиране на кожата през хладните месеци

СЪВЕТИ ЗА ХИДРАТИРАНЕ НА КОЖАТА ПРЕЗ ХЛАДНИТЕ МЕСЕЦИ

 

Гергана Василева, медицински козметик

icon2

viber_image_2023-03-07_15-48-54-044

image2

Хидратация Хладните месеци Проукти

Защо е важно да се грижим за нашата кожа?

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и като всеки друг в нашия организъм, има нужда от грижа, която да е съобразена със състоянието й.
Правилната грижа за нашата кожа е тази, при която кожата е здрава, защото красивата кожа е здравата кожа!

 image1Какво означава хидратация на кожата и как разбираме дали е достатъчно хидратирана?

Хидратацията е задължителна при всеки тип и при всяко състояние на кожата.
Погрешно е разпространеното схващане, че проблемната, акнеичната кожа няма нужда от хидратация. Хидратацията е тази, която балансира всички процеси в кожата.

Когато кожата е хидратирана, тя е еластична, стегната, гладка, здрава и по-малко податлива на раздразнения.
Много голяма част от клиентите споделят, че се грижат за кожата си с хидратиращи продукти, но въпреки това усещат дискомфорт и неприятно опъване, дължащо се на дехидратиране на кожата.

Защо се случва това? Защото съществува една важна стъпка, която също е нужно да направим в такива случаи – ексфолиацията. Когато кожата е ексфолирана, тя усвоява всички хидратиращи продукти, които използваме по правилния начин.

Препоръчва се химичната ексфолиация, под формата на химични пилинги. Тя ексфолира повърхностния слой на кожата и прониква в дълбочина, като балансира всички процеси в долните слоеве на кожата, провокира синтеза на колаген и еластин и поддържа кожата здрава.

Поява на суха кожа и дехидратирана кожа - причини


Трябва да се прави разлика между суха кожа и дехидратирана кожа. Сухата кожа е тип кожа, а дехидратираната е състояние на кожата. Ако понякога усещате кожата си:

 • по-груба,
 • повърхността й не е гладка,
 • при допир кожата не е мека и има зачервяване, съпроводено с изразено дразнене,
 • залющване на епидермиса,

то тогава трябва да знаеш, че кожата ти има нужда от хидратация. Нейното дехидратиране може да се дължи на външни и вътрешни фактори:

 • ветровито време,
 • по-ниски температури,
 • прием на някои видове лекарствени продукти,
 • хормонален баланс и т.н.

Факторите, които биха довели до дехидратиране на кожата са много и затова е нужно да я хидратираме по правилния начин, за да минимизираме този проблем. Наричам го проблем, защото хидратирането на някои зони би могло да бъде дори болезнено. Например при по-чувствителните зони от лицето - клепачи, устни. Всички са се сблъсквали с проблема “напукани устни”, който се дължи именно на дехидратацията. Друг фактор за дехидратирането на кожата сме самите ние - когато не използваме правилните продукти за нашата кожа. Ако използваме твърде често измивни гелове, които пресушават кожата и след това не прилагаме хидратиращ продукт, автоматично се нарушава нивото на хидратация в кожата, както и нейните защитни функции.

Как есенният и зимният сезон влияят на кожата?


Всеки сезон има своите особености.
Есенно-зимният период е по-агресивен за кожата, заради ниските температури. 
Освен да наблягаме на хидратиращи продукти, се препоръчва да се консумират достатъчно количество течности:

 • вода, 
 • чай, 
 • течни храни под формата на супи, 
 • смутита, 

храни, които в състава си имат голям процент съдържание на вода - портокали, грейпфрут, тиквички, целина, карфиол, зеле и др

 viber_image_2023-03-07_15-48-54-044Хидратиране на кожата на децата през хладните месеци

Както при възрастните, така и при децата, кожата има нужда от по-специална грижа през есенно-зимния период.

Измивните козметични продукти за баня, както и тези, с които хидратираме детската кожа след къпане, трябва да бъдат по-плътни и по-мазни. Това не позволява на кожата да се дехидратира.

Важно е преди да изведем детето навън, да хидратираме зоната на лицето. Студът може да предизвика зачервяване, дразнене и дехидратация на детската кожа, а в някои случаи може да се появи алергия към студа.

image-2

А как можем да хидратираме нашата кожа- идеи за възрастни

Препоръчват се следните рутини:

 • Измиване на лицето сутрин, с хладка вода. Не много топла или много студена, тъй като температурата на водата също влияе на хидратацията.
 • Използване на хидратиращ серум и след неговото пенетриране в кожата, нанасяне на хидратиращ крем и слънцезащита. Слънцезащитата е задължителна през всеки един сезон. Тя ни предпазва не само от пигментиране на кожата, но и от свободните радикали, които имат пряко влияние върху стареенето на кожата.
 • Почистване на лицето вечер с леки, измивни гелове. Те могат да съдържат в състава си термална вода или тоалетно мляко, което да е максималко щадящо за кожата, тъй като всеки един измивен продукт нарушава ph-то на кожата. След това може да се приложи хидратиращ околоочен крем за чувствителната зона на околоочния контур и по-мазен хидратиращ крем или гелообразен серум, който не попива напълно в кожата, а образува филм върху нея.
 • Още един допълнителен вариант за грижата през нощта са хидратиращите нощни гел маски, които да заместят крем през нощта. Те хидратират и регенерират кожата.

 image2Подходящи продукти за хидратиране на кожата през есента/зимата

През есенно-зимния период продуктите е нужно да са по-плътни и по-мазни, както вече се спомена.
Ако си с проблемна кожа, използвай по-лека форма на хидратация и хидратиращи серуми. Такива, които са специално разработени за мазна кожа, склонна към възпаления.
Козметичният пазар е изключително богат на варианти за хидратиращи продукти. 
Винаги избирай хидратиращ продукт спрямо типа на кожата си. 
Никога не избирай продукт препоръчан от приятел. 
Довери се на специалисти, които ще направят анализ на твоя тип кожа, състояние и ще ти препоръчат домашна грижа.
Никога не комбинирай два измивни продукта един след друг. Избери един, с който да почистиш кожата на лицето си и след него хидратирай, за да възстановиш ph-то на кожата и да не усещаш дискомфорт.
Когато кожата е хидратирана, тя е устойчива на всякакъв вид агресивно външно влияние, затова е важно да избереш правилния хидратиращ продукт.

 • Статии


Оценка

Оценка

Бъдете първият, който ще оцени тази статия.

Моля, оставете ново мнение

Какво мислите за тази статия?

1-5

1 2 3 4 5




Компанията си запазва правото да премахва неуместни коментари.